Sinds bijna een jaar ben ik lid van de internationale community van de Portrait Photo Awards. De Portrait Photo Awards is een fotowedstrijd die zich specifiek richt op portretfotografie. Je kunt elke maand je werk laten zien en laten beoordelen door een internationale jury van gerenommeerde fotografen en industrie-experts.


Tot nu toe heb ik 15 ‘digitale awards’ ontvangen. Deze nominaties zijn voor mij een teken van waardering; de erkenning van een vakjury die mijn werk als fotograaf bekroont. Het betekent dat mijn portretten opvallen tussen de maandelijks duizenden inzendingen en iets unieks overbrengen. In deze blog deel ik mijn inzichten over wat een portret niet alleen goed, maar ‘award-winning’ maakt.

1. Het belang van kleur- en lichtgebruik

Een goed portret begint met de juiste belichting en kleurgebruik. Licht speelt een essentiële rol; het kan een stemming creëren, diepte toevoegen en de beste eigenschappen van het model naar voren brengen. Zacht licht helpt vaak om subtiele emotionele tonen te benadrukken, terwijl dramatisch licht kracht en karakter kan uitdrukken. Wat kleur betreft, gebruik deze om emoties te versterken of om een visuele harmonie te creëren die de kijker aantrekt.

2. Het vastleggen van emotie

Een portret gaat over meer dan alleen een technisch correcte foto van iemand. Het moet emotie oproepen. Of het nu een doordringende blik is, een subtiele glimlach, of een moment van reflectie, het vermogen om deze emoties vast te leggen maakt een foto sterk. Dit vraagt om geduld en de vaardigheid om op het juiste moment te klikken.

3. Vertel een verhaal

Elk award-winnend portret vertelt een verhaal. Als fotograaf probeer ik iets te vangen dat de kijker laat stilstaan en nadenken. Een goed portret nodigt uit om langer te kijken, om vragen te stellen en om in het beeld te duiken. Hoe meer het portret de kijker boeit, hoe groter de kans dat het indruk maakt.

Ik denk dat fotografie een kunstvorm is die zowel technische vaardigheid als creatieve visie vereist. Door licht, kleur en emotie slim in te zetten en een verhaal te vertellen, maak je van een gewone foto een ‘award-winning’ portret.

Vind jij het leuk om samen met mij een ‘award-winning’ portret te maken in mijn studio of op de hei in Huizen? Boek dan nu je fine art fotoshoot bij Lotte Rietveld Fotografie. Deze stijl is ook perfect voor kinderportretten (3-18 jaar) en geeft elke foto een unieke uitstraling. En hoe gaaf is het, zo’n prachtig kunstwerk aan de muur?